Friday, November 30, 2012

arquetips i genere a Ventafocs










Argument del conte de la Ventafocs
En un Regne molt llunyà, fa molt temps, Ventafocs viu feliçment amb la seva mare i pare fins que mor la seva mare. El pare de Ventafocs es casa novament amb una dona freda i cruel que té duesfilles, Drizella i Anastasia. En morir el pare, la malvada madrastra de Ventafocs la converteix  en la serventa de la seva pròpia casa. D'altra banda, a l'altre costat de la ciutat, el Reidecideix que el seufill, el Príncep ha de trobar una núvia apropiada per casar-se. D'aquesta manera, el Rei convida a totes les solteres del Regne a un ball de gala, en el qual el seu fill seleccionarà a la seva núvia. Ventafocs no té un vestit a propiat per a una gala, però els seus amics els ratolins, liderats per Jaq i Gus, i elsocells posen a la feina per confeccionar-li un; un vestit que les malvades germanastres destrocen immediatament la mateixa nit del ball. En aquest moment, la fada madrina, la carabassa, el ball de gala, les campanadas de mitjanit, la sabatilla de cristall i la resta, com diuen, es un conté de fades.
PERSONATGES PRINCIPALS:
-Ventafocs: és humil i senzilla, encara que aquesta és més ingènua. És esclava de les seves germanastres i de la seva madrastra encara que ella és maltractada i humiliada, ella mante l’esperança a través dels seus somnis. Ella és fidel a la idea que algun dia els seus desitjos de felicitat es faràn realitat. Quan les seves malvades germanastres i madrastra li impedeixen anar al ball, el seu cor és destrossat i se sent sola. No obstant això, la seva fada padrina apareix i li retorna l'esperança.Ventafocs és de carácter fort i determinat, quan la invitació al ball real arriba, ella fa tot el que pugui per persuadir a la seva madrastra que ella té tot el dret a assistir. Ella es presenta com una heroïna simpàtica,ben intencionada,molt treballadora, i positiva.
-Madrastra:Lady Tremanie: és més cruel que les seves filles. Maltracta a Ventafocs i la té sense consideració.Té cara de bruixa, de malvada. Quan el pare de Ventafocs va morir, va deixar tota la fortuna a Lady Tremaine. En obtenir el poder, la malvada madrastra va fer que la pobra Ventafocs treballés en les tasques de la llar.
-Germanastres: són cruels i malvades amb Ventafocs. Són les filles que es poden permetre tot tipus de luxes. Consentides i materialistes. Físicament lletges, a diferència de Ventafocs. De ronques veus i virils maneres.
PERSONATGES SECUNDARIS:
-Mare Ventafocs: tambe mor.
-PareVentafocs: mor al principi.
-Príncep:és un jove moreno, alt i maco que es va enamora de Ventafocs a penes la va veure per ser bella, i amb solament ballar amb ella s'enamoro molt mes i va decidir buscar-la comsigui quan ella va desapareixer i perd la seva sabatilla de cristall.
-Rei:és el pare del príncep, el que decideix fer el ball de gala per buscar esposa al seu hereu.
-Ratolins: Gus i Jaqsóndos ratolins que serveixen com compinches a Ventafocs.
-Gat: Lucifer, un gatnegre i malvat de la madrastra, que intenta fer-li la vida impossible a Ventafocs.
-Gos: Bruno, és el gos mandrós. El gran enemic de Lucifer i que ajuda a Ventafocs.
-Fada màgica: li concedeix un desig amb la seva vareta mágica, però amb una codició que cuan el rellotge de palau toquessin les 12 tènia que anar-se de palau.

Segueix els esterotips. Les nenes del conté fan de nena y els que son nens fan de nen. Cada personatge asoleix el seu paper corresponent.

Una interpretació de Freud podría ser el moment de possar la sabata de cristall al peu de la Ventafocs.
  Cristina Rubio

1 comment:

  1. Molt be Cristina, esperava mes comentari en la part d'estereotips de genere i arquetips, l'ultim paragraf semblava interessant pero ho has deixat sense desenvolupar, en que sentit te una interpretacio freudiana aquesta escena? bon comentari de totes maneres.

    ReplyDelete